Dr. Guido Haaks, ŠKODA produktu vadības vadītājs atbildēja uz šiem un citiem jautājumiem intervijā.

Kā e-mobilitāte viedos nākotnes auto izskatu? Vai tā pavērs jaunas iespējas vai tomēr nākotnes auto izskatīsies līdzīgi kā šodien?

Kompaktākie elektriskie spēka agregāti sniegs mums jaunas iespējas, kas attiecas uz automašīnas proporcijām un dizainu. Pateicoties jaunajai modulārajai elektroauto platformai (MEB), mūsu dizaineri var radīt interjera telpu daudz plašāku un funkcionālāku visiem pasažieriem. Ar lielo pielāgojamību dzinēja komponenšu izvietojuma jomā mēs jau tagad redzam jaunus attīstības risinājumus, kā piemēram, “frunk”, t.i. bagāžas nodalījums automašīnas priekšpusē (no vārda “trunk” - bagāžas nodalījums). Tomēr klienti arvien ir pieraduši pie ierastā automašīnu izskata, tāpēc pāreja būs pakāpeniska.

Kā mūsu ikdienas dzīvi mainīs elektroauto, ja mēs runājam par ieradumiem, iespējamo nobraukumu ar uzlādi, uzlāde un savienojamība? Kas jauns būs jāapgūst vadītājiem?

Pārredzamā nākotnē braukšana ar elektroauto nozīmēs lielāku plānošanu nekā ar benzīna vai dīzeļdzinēju automašīnām. Savienojamības funkcijas atbalsta šo procesu, piedāvājot tiešsaistes pakalpojumus, kas palīdzēs mums atrast ceļu uz uzlādes stacijām, nodrošinās mums attālinātu piekļuvi automašīnas datiem vai uzlādes laiku plānošanu. Paplašinoties uzlādes staciju tīklam un samazinoties laikam, kas nepieciešams uzlādei, automašīnu izmantošanas elastība tikai pieaugs. Lielākā daļa cilvēku mūsdienās izmanto automašīnas īsiem ikdienas braucieniem; elektroauto ir tikpat piemērots šim uzdevumam kā ierastās automašīnas.

Kādi ir galvenie elektroauto vadītāju ieguvumi?

Galvenie ieguvumi ir samazinātas lietošanas izmaksas, zemākas degvielas cenas un vieglāka uzturēšana. Turklāt braukšana ar elektroauto pati par sevi ir vieglāka un dinamiskāka. Pēdējie daudzu lielpilsētu un reģionālo pašvaldību paziņojumi norāda uz to, ka piekļūšanai noteiktiem rajoniem būs nepieciešama pārvietošanās ar elektrību kā jaudas avotu.

TOMĒR ŠKODA PIEDĀVĀS ĻOTI KONKURĒTSPĒJĪGUS PRODUKTUS AR PLAŠU IESPĒJU KLĀSTU PAR SALĪDZINOŠI PIEEJAMU CENU.

Krosoveri ir modē un tie turpina iegūt arvien lielāku tirgus daļu - vai automašīnu elektrifikācija to mainīs? Vai pastāv atšķirība starp elektrisku krosoveru un kompaktauto?

Nepastāv fundamentālas atšķirības starp elektrisku krosoveru vai citu parastu automašīnu, piemēram, sedanu vai universāli. Tomēr fizika visa pamatā ir tāda pati: augstāka masa, lielāki riteņi un lielāka krosovera gaisa pretestība nozīmē, ka jūsu nobraukums ar vienu uzlādi ir mazāks, un ir nepieciešami lielāki akumulatori. Cilvēki iegādājas mūsdienās krosoverus to dizaina un augstākas sēdpozīcijas dēļ. Šie faktori nemainīsies neatkarīgi no spēka piedziņas.

Kā būt ar klientiem, kuriem pieder salīdzinoši jauna automašīna ar iekšdedzes dzinēju, un vēlas to paturēt vairāku turpmāko gadu garumā - cik ātri lietas mainīsies viņiem? Es domāju par degvielas uzpildes stacijām, servisu un apkopi, rezerves daļām utt.

Ja esat tikko iegādājušies automašīnu ar iekšdedzes dzinēju, jūs varēsiet pārvietoties ar to, vismaz, visa automašīnas mūža garumā. Pāreja uz elektriskiem spēka agregātiem būs pakāpeniska. Degvielas uzpildes stacijas, servisa centri būs joprojām pieejami nākamo vairāku desmitgažu laikā. Ja vien jūs nedzīvojat vietā, kur plānotas straujas izmaiņas, izvēloties mobilitāti bez izmešiem, jūs varēsiet turpināt izmantot automašīnu ar iekšdedzes dzinēju vēl ilgi.

Ko vēlas elektroauto klienti, un par ko viņiem vajadzētu uztraukties? Kādus novērojumus esat izdarījuši līdz šim?

Mēs esam zinājuši jau ilgu laiku, ka elektroauto potenciālie pircēji uztraucas visvairāk par nobraukumu ar vienu uzlādi. Mūsu pirmais e-auto, elektriskais CITIGO tiks aprīkots ar akumulatoru, kas var nobraukt 300 km ar vienu uzlādi, savukārt nākamās paaudzes elektroauto tie būs 500 kilometri. Tas ir vairāk nekā pietiekami, lai tiktu galā ar ikdienas braucienu uz darbu un atpakaļ. Šajā pārmaiņu laikā un pie esošā elektroauto uzlādes staciju blīvuma, tie būs galvenie elektroauto veiksmes faktori nākotnē.

Kādi faktori ietekmē, kā ŠKODA klienti pieņems elektriskās automašīnas? Vai galvenais ir tikai iespējamais nobraukums ar uzlādi? Kāda loma ir dizainam, interjera koncepcijai un cenai?

Izņemot ierobežotās sērijas, elektroauto piedāvā visas daudzās jaunās iespējas, kuras esam pieminējuši. Mums jāpārliecina klients par ieguvumiem. Augstās iegādes cenas, kuru iemesls lielākoties ir augstā akumulatoru vērtība, ir vēl viens šķērslis. Tomēr ŠKODA piedāvās ļoti konkurētspējīgus produktus ar plašu iespēju klāstu par salīdzinoši pieejamu cenu.

Kas atšķirs ŠKODA elektroauto no citu ražotāju automašīnām?

Pamata ŠKODA vērtības saglabāsies nemainīgas: cilvēcisks pieskāriens, risinājumi, kas vienkāršo ikdienas dzīvi un pārsteiguma elementi. Mēs neizgudrosim zīmolu no jauna, bet pārnesīsim mūsu vērtības arī uz elektroauto. Mūsu regulārajās sanāksmēs ar ŠKODA dizaina nodaļu esmu jau redzējis nākotnes modeļus, un ticiet man tie būs pārsteidzoši ar unikālu dizainu.

E-mobilitātes uzsvars tiks likts uz autonomu braukšanu - kāda būs šīs tehnoloģijas nozīme satiksmes drošības jomā?

Autonomajai braukšanai ir potenciāls samazināt negadījumu risku. Tomēr mēs piedzīvosim ilgu periodu, kad vienlaikus darbosies vairāki autonomas braukšanas līmeņi. Pārredzamā nākotnē mūs sagaida autonomas braukšanas un cilvēka vadītu automašīnu kombinācija. Visā auto nozarē šobrīd tiek veikti pētījumi, kā uzlabot drošību, izmantojot progresīvas vadītāju asistējošās sistēmas, kas pilnībā kontrolēs autonomas automašīnas. Bet tā vēl aizvien ir vīzija vairāk nekā 10 gadu tālai nākotnei.


Vai ŠKODA elektroauto būs lētāki vai dārgāki par ierastajām automašīnām ilgtermiņā (ja ņem vērā uzturēšanas izmaksas un IT komponenšu dzīves ilgumu)?

Mēs tiecamies nodrošināt klientus ar labāku cenas un kvalitātes attiecību. Elektroauto būs potenciāls nodrošināt savu solījumu tiklīdz akumulatoru cenas samazināsies.

Kāda ir mobilo pakalpojumu loma reālo produktu - automašīnu izmantošanā? Un cik labi ŠKODA tiks pozicionēta?

Lai gan mobilitātes pakalpojumi nav nesaraujami saistīti ar e-mobilitāti, ierobežotais elektroauto nobraukums ar vienu uzlādi nozīmē, ka elektroauto nepieciešams vairāk inteliģento mobilitātes risinājumu. Mēs drīzumā redzēsim vairāk radošu veidu, kā organizēt transportu no punkta A uz punktu B, izmantojot vairākus pārvietošanās veidus.

Последние новости